Всеки има газове. Нормалните здрави хора отделят газове четиринадесет пъти дневно. Прекомерното натрупване на газове в чревния тракт, известно още като метеоризъм или флатуленция (от латинската дума flatus – издуване) е древно всеобщо оплакване, за което са познати много природни лекарства. Те се наричат „газогонни средства” (например ментата). Това обикновено са същите храни, които ви карат да се оригвате. Задържането на твърде много газове може да ви причини дискомфорт, понякога може да е болезнено или да ви кара да се чувствате неловко в обществото, но рядко е признак на сериозно заболяване, казва д-р Майкъл Левит от Университета на Минесота, чието изследване му е спечелило международна известност като специалист по флатуленция. Но ако газовете ви притесняват, най-добрият начин да ги контролирате е чрез диета.
Как храните причиняват газове
Когато приемате въглехидрати, захари, нишестета и хранителни влакна, по-голямата част от тях не се абсорбират напълно или не се смилат в стомаха и в тънките черва. Остатъците преминават в дебелите черва, където те ферментират, а този процес бълва газове. Повече от тях са без мирис, но някой миришат толкова силно, че могат да бъдат усетени.
При различните хора, количеството на произведените газове варира в широки граници.
Ето причинителите на най-обилни газове у повечето хора:
–Най-известните причинители на газове са от семействата на храните с високо съдържание на олигозахаринди, особено рафиноза, високо концентрирана в бобовите растения и много по-малко в другите зеленчуци. Те достигат дебелите черва в големи количества, защото при хората липсва ензимът алфа-галактозидаза, който може да ги смели правилно. Когато например се яде печен фасул, според изследвания, количеството газове се увеличава 12 пъти.
–Лактозата – захарта, съдържаща се в млякото – е друг голям генератор на газове за много хора, при които липсва ензимът, необходим за смилането на млечната захар (лактаза). Смята се, че такива хора имат „лактозна непоносимост”. Според изследване, при хора, които имат лактозна непоносимост, след изпиване на 2 чаши мляко, отделените газове се увеличават 8 пъти. Изненадващо е, че в голяма степен от случаите, хората дори не подозират, че изпитват лактозна непоносимост (най-явният признак е прекомерното количество газове след пиене на мляко и млечни продукти).
–Разтворимите влакна, като тези, които се съдържат в овесените трици, също често преминават в дебелите черва, и стават храна за бактериите, произвеждащи газове. Например изпиването на литър ябълков сок, увеличава отделянето на газове около 4 пъти.
–Малки количества нишесте могат да излязат непокътнати отстомаха и тънките черва и да станат храна за бактериите в дебелото черво. Това означава, че буквално всички, съдържащи нишесте храни – пшеница, овес, картофи, царевица, хляб или макаронени изделия – могат да предизвикат газове.
Как да откриете вашият виновник за газовете
Ако имате търпение и упоритост, вероятно ще успеете да определите храните, които при вас предизвикват газове. Млад мъж страдал от прекомерна флатуенция и в продължение на 5 години се е консултирал с различни лекари. Те изследвали чревния му тракт с ендоскоп и винаги намирали, че е здрав. Казвали му, че гълта въздух, затова го посъветвали да яде бавно, със затворена уста и да живее по-спокойно. Безуспешно. Не му помогнали и лекарства. Накрая му казали, че проблемът му е психогенен – причината била в съзнанието му. Той не повярвал и решил да си води записки всеки път, когато отделял газове, за храната, която бил ял. След една година, той отбелязал 34 пъти дневно отделяне на газове – 250% повече, отколкото другите мъже на неговата възраст. Фитотерапевтът му препоръчал да направи тест с мляко – в продължение на два дни мъжът приемал единствено мляко. Газовете му се увеличили на 141 пъти дневно. Така разбрал, че изпитва непоносимост към млякото и когато престанал да пие мляко, флатуленцията драстично намаляла.
Колко време е необходимо, за да произведе газове една храна?
Здрав човек, който яде фасул вероятно няма да произведе допълнително газове през първите три часа, казват специалисти. След това, газовете започват да се отделят и е естествено това да продължи най-малко 5 часа. След това, нивото на газовете започва да намалява и те трябва да се върнат към нормалното си ниво след седем часа.
Препоръки:
–Блокирайте газовете с джинджифил и чесън – добавете малко от подправките към врящия фасул или към други, предизвикващи газове, зеленчуци. И двете имат репутация на „газогонни” средства.
–Освободете фасула от газове – предварителното накисване и попарване отнема до 50% способностите на зеленчука да предизвиква газове.
–Проверете дали причината за вашите газове не са млякото и млечните храни.
–Наблюдавайте начина си на хранене, за да прецените кои храни предизвикват газове.
–Намалете употребата на храни, които знаете, че водят до образуването на газове.
Макар че при всеки човек е индивидуално, в повечето случай иможе да се определят:
Храни, които предизвикват много газове – броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, стар фасул, сушен грах, мляко и млечни проблеми, лук, соя, ряпа.
Храни, които предизвикват умерено количество газове – ябълки, банани, хляб и хлебни продукти, моркови, целина, патладжан.
Храни, които предизвикват малко газове – яйца, риба, пилешко месо, масла, ориз.FacebookTwiGoogСподели
Xpaнитe, koитo пpeдизвиkвaт гaзoвe cъдъpжaт oпpeдeлeни зaxapи kaтo фpykтoзa, лakтoзa и дp. Teзи cъcтaвkи нe ce пpepaбoтвaт нaпълнo в cтoмaxa и oтивaт в чepвaтa, kъдeтo бakтepиитe ги paзгpaждaт. Kpaйният peзyлтaт oт тoвa paзгpaждaнe – гaзoвe.Mнoгo oт тeзи xpaни ca пoлeзни, пpeдлaгaт coлидни xpaнитeлни oблaги. Taka чe e пo-дoбpe тoчнo дa oпpeдeлитe koи xpaни ca пpoблeм зa тялoтo ви, a нe дa зaпoчнeтe жecтoka диeтa.Koгaтo нaмepитe xpaнa, koятo e пpoблeмнa зa вac, пpoвepeтe дaли в мaлkи koличecтвa имa cъщия eфekт, зa дa мoжeтe вce пak дa ce възпoлзвaтe oт xpaнитeлнитe й oблaги.Baжнo e и тoвa, чe xpaнaтa нe e eдинcтвeнaтa пpичинa зa пoявaтa нa гaзoвe. Hяkoи нaвици, kaтo пyшeнeтo и дъвчeнeтo нa дъвka, пpeдизвиkвaт пoглъщaнeтo нa въздyx, koeтo пocлe ce пpeвpъщa в пoдyт kopeм.Лишaвaнeтo нaпълнo oт oпpeдeлeни xpaни нe e eдинcтвeният нaчин зa нaмaлянeтo нa гaзoвeтe. Имa мнoгo eфekтивни oпции, koитo пoмaгaт нa тялoтo дa пpepaбoти зaxapитe, зa дa мoжe дa ядeтe тeзи xpaни бeз тoвa дa ce пpeвpъщa в пpoблeм зa тялoтo ви.Cлeднитe зeлeнчyци ca нaй-вepoятнитe винoвници зa oбpaзyвaнeтo нa гaзoвe, пopaди фakтa, чe cъдъpжaт фpykтoзa и дpyги пoдoбни вeщecтвa. Пoмнeтe, чe тe вcъщнocт ca мнoгo пoлeзни и ги избягвaйтe, caмo koгaтo имaтe aбcoлютнaтa нyждa дa пpeдoтвpaтитe вcяkakви гaзoвe.Гaзooбpaзyвaщи зeлeнчyци:-apтишok-acпepжи-бpokoли-бpюkceлcko зeлe
Няма коментари:
Публикуване на коментар